Argentina – up and coming?

Artikler, Vingård

Argentina er det femte største vinproduserende landet i verden i dag, men det har ikke alltid vært slik. Første de siste 20 årene har vinlandet blomstret.

Druer og vin ble introdusert i Argentina allerede på midten av 1500-tallet med de spanske conquistadorene. Næringen økte
raskt, men det var forholdsvis enkel og billig vin på den lokale druen criolla chica som ble laget og omsatt lokalt i landet.
Sentrum for drueproduksjonen lå ved foten av Andesfjellene, nær der Mendoza ble grunnlagt i 1861.

Input utenfra

Siden 1800-tallet har det tidvis kommet  bølger med immigranter fra Europa for å søke lykken i Argentina. De tok med seg
både druer og knowhow fra hjemlandet, og slik kom den moderne vinproduksjonen i gang. Spanjoler, italienere og franskmenn brakte med seg druer som bonarda, malbec, cabernet sauvignon, chardonnay og sauvignon blanc, og en tid med mye eksperimentering sto på trappene. Fremdeles var det argentinerne selv som sto for konsumet, og på 1970-tallet lå antall liter per innbygger på 90 per år. Rett før årtusenskiftet var dette tallet mer enn halvert, og det var på tide å vurdere eksport for å få avkastning for all produksjonen.

Med input utenfra økte kvaliteten på vinene markant, og for de som tror at Argentina kun lager billig bag-in-box eller kraftige, over-eikede fruktbomber så er dette i dag langt fra sannheten. Dagens trend viser at mange av de større produsentene nå går tilbake til å bruke mer betong i produksjonen, fremfor eikefat. I tillegg til tidligere innhøstning slik at druene bevarer en god og friskere syrestruktur. Derved får de en renere og ferskere stil på vinene sine, med en bonus av lavere alkoholprosent også. Malbec
i denne stilen har allerede ankommet Norge og det blir spennende å følge disse vinene fremover.

Nye regioner

Malbec, som har sin opprinnelse i sørvest-Frankrike, er adoptert som Argentinas nasjonaldrue og det lages et vell av viner på druen over hele landet. Også de typiske Bordeaux-druene er populære, og mange produsenter lager flotte viner som har vist seg å være svært lagringsdyktige. Med tanke på landets tradisjoner for kjøttindustrien er brorparten av vinene som lages røde, og det er ingen import av vin inn til Argentina. Så et besøk til dette fantastiske landet innebærer mye empanadas og proteiner fulgt av kun lokal vin, en suveren kombinasjon. Mendoza er som tidligere nevnt sentrum for vinnæringen, men mange nye vinregioner har kommet til gjennom årenes løp. Salta i nord er kjent for sine høytliggende vinmarker helt opp til 3 000 meter over havet.
Her produseres både rødvin og hvitvin, sistnevnte med fokus på den aromatiske druen torrontes. Litt sør for hovedstaden
Buenos Aires, langs kysten, er det satt i gang store beplantninger av druer som tåler litt kjøligere klima som pinot noir,
riesling og sauvignon blanc. Men kanskje mest spennende er vinene fra Patagonia, nærmere bestemt Rio Negro, sør i landet.

I Bodegas Chacra i Patagonia er det pinot noir som danner basis for superbe viner.

Patagonia

Området var i utgangspunktet en ørken, men på 1800-tallet fant britiske kolonister ut at de skulle grave kanaler fra de to
elvene Neuquen og Limay som renner ned fra Andesfjellene, og laget på den måte en oase i ørkenen som egnet seg ypperlig for planting av frukt. Regionen er i dag mest kjent for epler og pærer, men rundt 1930 ble noen få vinmarker etablert både med malbec og pinot noir. Med et tørt klima hvor det kun er i underkant av 200 millimeter nedbør per år og en luftfuktighet på maks 30 prosent, er området mer eller mindre fritt for sykdommer som kan influere vinstokkene. I dag er det to produsenter som utmerker seg i området ved å lage fremragende viner av høy kvalitet.

Bodega Noemia er et samarbeid mellom den italienske grevinnen Noemi Marone Cinzano og danske Hans Vinding-Diers, en kjent og særs dyktig vinmaker. Det fokuseres på rødviner av malbec, cabernet sauvignon og mindre innslag av merlot. Toppvinen, Bodega Noemia, er laget av 100 prosent malbec fra vinmarker plantet i 1932, hvor druestokkene yter lite utbytte, men hvor
kvaliteten på druematerialet er eksepsjonelt godt. Totalt råder eiendommen over 11 hektar med vinmark, og filosofien her er fokus på biodynamisk dyrking og produksjon. Mesteparten av preparatene som brukes i vinmarkene dyrkes og fremstilles også av produsenten selv. Dette gjelder også kompost som brukes til gjødsling.

Også Bodegas Chacra står som en av pionerne i Patagonia. Her er det den kjente italienske vinmakeren Piero Incisa della Rocchetta, barnebarnet til skaperen av Sassicaia, som samarbeider med Hans Vinding-Diers om superbe viner laget på pinot noir. I 2004 ble den første vinmarken kjøpt av Piero, og her fant man eldgamle, knudrete pinotstokker plantet i 1932. Vinen herfra er i
dag husets ikon-vin med det passende navnet Treinta y Dos – tallet trettito på spansk. I etterkant ble flere eldre vinmarker kjøpt opp, og vinene herfra heter i samme stil Cincuenta y Cinco og Sesanta y Sete. Kun de aller beste druene fra hver av vinmarkene går med til disse vinene. De resterende druene går til vinen Barda Pinot Noir, som også er en fryd for ganen til en litt rimeligere penge.

Et hav av muligheter

Vinene fra både Chacra og Noemia viser segmentet argentinsk Fine Wine i Norge, som nå begynner å ta form ved hjelp av
dedikerte importører som søker det beste av det landet har å by på.

Argentina har fremdeles et hav av muligheter, og ikke minst plass til å frembringe mer og enda bedre vin. Kjente vinmakere fra hele verden har sett potensialet og slått seg ned både i Mendoza og andre regioner for å lage innovative høykvalitetsviner. Navn som Paul Hobbs, Michel Rolland og Francois Lurton er bare noen av de som rir på den argentinske bølgen.

Se våre viner fra Bodega Chacra